sikeres azonosítás: te a rossz oldalon állsz

                                                  

megint azonosítás a téma. tudtad, hogy nem lehet twitter fiókot létrehozni telefonszám megadása nélkül? pontosabban lehet, mert az adatokat azért begyűjtik, de sem olvasni, se írni nem fogsz tudni, amig meg nem adod a mobil telefonszámodat. ez egy kötelező dolog. én egészen mostanáig azt hittem, hogy egy állampolgári döntés kérdése, hogy van-e mobil telefonja, vagy sem. de sajnos ma már kötelező a banki ügyintézéshez éppúgy, mint jónéhány napjainkban népszerű kapcsolattartó alkalmazáshoz. mivel is jár mindez? ha nem dobod el azonnal, vagy nem tartod faraday kalitkában a készüléket, hanem ahogy az lenni szokott, magadnál hordod, akkor jó közelítéssel lehet tudni, hogy hol vagy éppen. bármikor, bárhol. ehhez a tartózkodási helyhez hozzá van kötve az összes személyes adatod, igazolványaid - hiszen ez már törvényi kötelezettség, hogy ne lehessen névtelenül telefonkártyákat vásárolni. ez a mi érdekünk is, hiszen egyszer már ilyen névtelenül vásárolt kártyával egyeztettek egy terrortámadásról. szóval ha mondjuk munkába állnál, akkor a fizetésed utalni szeretnék, ahhoz bankszámla kell, amihez mobil, amivel pontosan tudni, hogy hol vagy. persze, az átlagember helyzete, pozíciója 99%-ban megjósolható. hétfő reggelbemegy a dolgozóba, utána a boltba, végül a tévé előtt punnyad. akkor meg minek?
ha nincs mitől félned, akkor ez nem fontos, had figyeljenek csak, hogy mikor fingok, és milyen hangosat. annál is inkább, mert ezzel és a sok többi ember megfigyelésével ki lehet szűrni a gonosz embereket. ugye? ez az úgynevezett "mondás". szinte nap mint nap hallani arról, hogy meghiúsítottak valamilyen terrortámadást. mondjuk én nem hallom ezeket a híreket, de biztos.
maradjunk még mindig a jó oldalon: ha nincs mitől tartanod, de egyszerűen paranoiás vagy, akkor azért elég zavaró ez az orvelli baromság. mégis, ha túl hangosat fingok, akkor lehet hogy a beleimben uránt dúsítok, és azért? már vonulhat is ki a különleges egység. pedig csak a tarkababtól van. amúgy mi köze bárkinek is ahhoz, hogy ma öt perccel hamarabb indulok munkába, hogy útközben egy kis kitérővel meglepetést vegyek az páromnak? és ha 5 napos kitérőt teszek inkább, miközben ellátogatok oroszországba, iránba, szíriába?
oké, mi úgy tudjuk, hogy ők tudják. sőt, azt is tudni véljük, hogy tudják hogy tudjuk. de ha ez így van, és a rossz oldalon állok, akkor mi akadályoz meg hogy ezt az önkéntes nyomkövetős bilincset beledobjam a szomszéd csomagtartójába. az egy héten át hurcolja munkába, látszólag én is arra járok - eközben elintézem a kitérőmet a közel keletre. majd mint aki jól végezte dolgát, visszatérek. hátizsákomban természetesen az atombombarecepttel, meg egy kiló apró szöggel, hogy jobban hasson. ha ez ilyen egyszerű, akkor meg minek erőltetni ezt az egész megfigyelősdit?
jó oldal, rossz oldal:
ki tudja eldönteni, hogy mi a rossz oldal? oké, vannak triviális esetek, például amikor egy főgonosz terrorista egyén megöl egy ártatlan járókelőt. de most azért a jelzők erősen vezetnek a megitélésben. jelzők nélkül így hangzik: egy egyén megöl egy másikat.
aztán jön a megmentő hatóság, és lelövi a retekbe a mocskos renitens fajtáját. de itt is csak annyit kell olvasni, hogy egy egyén megöl egy másikat. a miértek kideritése lehet hogy fontos, de ráér a helyzet megnyugtató elrendezése után is. olyan sok ember van, milliárdszámra élnek emberek, kit érdekel egy? főleg ha a rossz oldalon áll. de még mindig nem tudjuk, hogy mit jelent a jó oldal. talán az a jó oldal, akik a hatóság kötelékeiben teljeitenek szolgálatot? ugyan, hát folyton hallani a korrupt rendőrökről, meg a pedofilokról, meg máshogy sárosakról. akkor mi a bánatot jelent a jó oldal?
azt aki törvénytisztelő? egyrészt bármikor elkezdődhet az események olyan láncolata, amiből a szerettei védelmében csak bűnösen jöhet ki az ember. másrészt vannak a megtűrt bűnözők. az áttételes megfoghatatlanok. például mondom neked hogy megkapod azt a házat, ha véletlen átmész a piroson, amikor a joli néne épp ott sétál, és utána nem sétál többé.
ó, de hát ez törvénytelen. de az nem törvénytelen hogy gyárigazgatóként, excel táblázatokat nézegetve egyszercsak úgy vélem, hogy nem elég költséghatékony a termelés, ezért 500 ember karácsonyi ajándéka az, hogy felszabaditom őket, holnaptól nem kell bejönniük dolgozni. nem érdekel miből élnek ezután. sőt, hogy élnek-e ezután, vagy éppen öngyilkos lesz, mert nem lát más kiutat a lakáshitel, autólizing, munkanélküliség szentháromságból. pedig én ezekre gondolok.
azt sem gondolja senki törvénytlennek, hogy a luxuskurvák árnyékában nagy, extrém nagy tételben fogadok árfolyamesésre, aminek hatására sokan azt gondolják, hogy tényleg esni fog az árfolyam. aztán a nagy pánik miatt tényleg esik. én nyerek egy valag pénzt. az előző gyárigazgató kénytelen meghozni az emlitett döntést. és az egyik új munkanélküli meg a piroson áthajtva próbálja biztosítani az unokái jövőjét.
nem, rohadtul nem egyértelmű, hogy mi a jó és a rossz oldal. senkinek sem lenne joga elvenni más ember életét. és aki mégis megteszi? azzal mi legyen? öljük meg! ki öli meg? legyen a jóska, neki a szeme sem áll jól. de ha ő megöli a bűnöst, akkor nem válik azonnal ő is bűnössé? á nem, ő a jó oldalon áll. csak parancsot hajt végre. pont úgy, ahogy az is aki szerencsétlen ártatlan járókelőt legyilkolta.
szóval ameddig ilyen és ehhez hasonló dilemmák vannak, és egyáltalán nem tiszta, hogy mi a jó és mi a rossz, addig a fenti megfigyelősdi felesleges, értelmetlen és tisztességtelen.
ja láttátok már a "ne fényképezz" piktogrammot mindenhol? miközben meg kamerák vannak mindenhol. tudod, nekik szabad, mert ők a jó oldalon állnak, neked pedig nem, mert te...