A személyes adataim

                                                  

Néhány helyen meg kell adni pár adatot. Azért, mert csak ezt követően engedik használni az adott rendszert. Nem kell nagyon durva dolgokra gondolni. Vagy inkább máshogy fogalmazok. Nem kell olyasmire gondolni, amit manapság ne szoktunk volna meg. Mik is ezek: név, születésnap / életkor, nem, email cím. Első körben ennyi. Ha valahol ezeknél többet kérnek, akkor az már elég gyanús kell hogy legyen! De ez a pár adat is olyan, hogy mégis mi a francnak? Vegyünk mondjuk egy webshopot, ahol random bigyókát vehetek 100 petákért. Előre utalhatok, vagy utánvéttel fizetek. Ha olyan a bolt akkor bemehetek érte, vagy kiviszik valami csomagküldő pontra, esetleg házhoz szállítják. Utóbbi esetben elég megengedő vagyok, mert nehéz úgy házhoz szállítani, ha nem tudjuk, hogy kinek vagy hova kell vinni valamit. Na de a többi?

Jó, vagyük részletesen sorban. Miért bajos a nevem? Mivel ez egy olyan adat, amit nem tudok csak úgy hipp és hopp megváltoztatni, ezért sokat van velem. Már születésem óta, és feltehetően (ahogy a legtöbbünknek) a halálomig velem marad. Ez azt jelenti, hogy ez egy olyan összekötő kapocs lehet, ami az évek során végzett tevékenységeinket összekötheti. Mondok egy példát. Iskolában összejössz az egyik iskolatársaddal. Csakhogy egy másik személy is szerette volna. De neki nem jött össze. Gyorsan előreugrunk 20-30 évet, és ott állsz a webshop kapujában, megadod a neved éééés... és lehet hogy romlott árut kapsz, selejtet, vagy drágábbat, vagy bármi megkülönböztetés érhet csak azért, mert te voltál az (vagy egy névrokonod) évekkel ezelőtt a webshop mögött álló személy tyúkszemére lépett.
Születésnap / életkor. Önmagában a név elég általános. Még a terminátornak is pár Sarah Conor-t ki kellett végeznie, mielőtt megtalálta volna az igazit. Bezzeg ha a telefonkönyvben szerepelt volna ez az adat is, akkor egyből tudta volna, hogy hol kezdje a munkát!
Nem. Már az előzőeket sem értettem, hogy miért fontos az hogy milyen néven anyakönyveztek, de az meg főleg nem fér a fejembe, hogy miért kiváncsi valaki egy ilyen webshopos történetben arra, hogy van-e himbilimbi a lábam között vagy nincs. Miért számít, miért fontos? Vicces az utóbbi években felerősödött mindenféle furcsa nemek megadhatóságát lehetővé tevő lobbi. Viszont ilyen adatvédelmi szempontból fontos lehetőség, éljünk vele. Nem fontos, nem szabad, hogy fontos legyen bárkinek a nemünk, hacsak nem akarunk vele intimebb kapcsolatot létesíteni.
Email cím. Hát értem én, hogy megerősítő levél, meg megrendelést nyugtázó levél érkezik rá. De valljuk be, az esetek jelentős részében ez kimerül annyiban, hogy a gomb megnyomásakor azon nyomban kapunk egy levelet hogy "oké, vettük az adást, nyugodjál le, most dolgozunk". Ezt mondjuk ki is írhatná a weboldal email helyett. Sőt, sok helyen meg is teszi! Na de miért problémás ez? Azért a legtöbben nem vagyunk abban a szrencsés helyzetben, hogy 56341265 email címünk legyen. Ez kicsit másabb, mint a név, ebbe van beleszólásunk, választhatunk magunknak sajátot, de épp olyan azonosítóvá válik az évek során, mint a név+életkor.
Összességében maradjon minden rendszer anonim. Csakhogy akkor jönnek a trollok. (csak megsúgom, azok akkor is jönnek, ha meg kell adni a nevet, csak ők már rutinosan tóth bélát adnak meg mindannyian mindenhova) Komolyan emberek, legyetek már egy kcisit kreatívabbak abban a tekintetben, hogy hogyan kerüljétek el azt ami ellen védekeztek anélkül, hogy mások adatait kellene kezelnetek.
Például, szükségem van 30 darab random bigyókára. Megnyomom, hogy kérem, és kapok cserébe egy azonosítót. Erről majd egy másik cikkben értekezek. Aztán beslattyogok boltba, elmondom/megmutatom az azonítómat, megkapom a bigyókákat és kész. Nem kellett adatot kezelni. Persze mi baj történhet? Jön egy troll, és rendel 4424234532 darab bigyókát, és soha sem fog érte menni. Lehet, hogy csak trollkodásból, vagy manipulatív szándékkal tette ezt. Nos a trollkodást tóth béla néven is el tudja követni, szóval ez ellen nem védene a név sem. A manipuláció ellen pedig készletbiztonsági megfontolásokkal tudsz védekezni. Például max 100 bigyóka rendelhető egyszerre névtelenül.