milyen micsoda

                                                  

miért van az, hogy mostanában fontosabb az, hogy valami milyen, mint az, hogy egyáltalán micsoda? most csak két példát hozok, hogy mire gondolok, de egyre terjed ez a hülyeség.

az egyik az étkezés: zsíron dinsztelt vöröshagymán pirított pirospaprikával párolt marhahúskockák enyhén sós forróvízben kifőtt lisztes tojásos tésztával. ahelyett bazdmeg hogy pörkölt nokedlivel. értem én, hogy unalmas, de hát vásárlói oldalról ez nem oké. miért? azárt mert húzza az időmet. mindenki pontosan ismeri, hogy mi az, hogy pörkölt (legalábbis magyarföldön ez azért megvan) akkor minek cifrázni? ha valamiben eltér a hagyományostól, akkor oké. például pörkölt oregánóval. de könyörgöm, ne írjuk már bele az étel nevébe a receptet.
a másik a tisztálkodási szerek. hatalmas nagybetűvel van hogy ph semleges, meg újrahasznosított flakon. esetenként még aazt is hogy klinikailag tesztelt, ilyen-olyan illatú... de mi? fogalmam sincs. esetleg apró betűvel, és lehetőleg csak angolul van ráírva.
miért lett fontosabb a milyen annál, hogy mi?
kicsit olyan ez, mint a dátumformátum. magyarosan fogod és szűkíted: év-hó-nap. pontosan azért, mert ha meglátom hogy 1862 az évszám akkor már tudok egy döntést hozni azt illetően, hogy akarok-e tovább menni. de van olyan, ahol a nap-hó-év az alapértelmezett sorrend. miért könyörgöm? értem én, hogy leggyakrabban közeli dátumokról beszélgetünk, és rohadt fontos, hogy másodika. de ha ez egy másik hónap vagy év, akkor cseszhetem. viszont csak kicsivel később fogom megtudni, hiszen később kerül elmondásra.