master and black lives matter

                                                  

először is szögezzük le, borzasztó ami amerikában történt. az, hogy egy rendőri intézkedés közben gyakorlatilag kivégeztek egy embert. az is ahogy próbálták eltussolni, meg az egész társadalmi ellentét, és feszültség. kicsit talán hasonló, mint nálunk a cigánysággal kapcsolatos dolgok, csak ott súlyosabb bajok vannak a háttérben. ennek kapcsán indult mozgalmak viszont minden józan észt mellőznek. mi az az idióta hülyeség, hogy rá vannak izgulva a master/slave szavakra (meg még párra)? nem a szavak tehetnek arról, hogy úgy lett akkora amerika amekkorra, hogy embereket raboltak el afrikából. nem a szavak tesznek dolgokat. ugyanígy magyarországon is a cigány szót tilthatjuk ahogy akarjuk, arra nincs kihatással a nyelvtan, ami miatt kialakult ez. pár éve nálunk is midnenhol át kellett állni roma és cigány kifejezésekről kisebbségire. ma már ez a szitokszó. hiába nem, vagy nem úgy beszélünk róla, az alaprobléma amig nincs megoldva, addig felesleges az egész. ugyanígy amerikában is, hiába tiltják be a szavakat szolidaritásból, ettől még a konfliktus, a társadalmi feszültség nem fog oldódni. én nem hiszem hogy a merevlemezeken lévő master/slave jumper, vagy a git repositoryban lévő master branch tehet arról, hogy hogy bánnak a szinesbőrűekkel ott. szánalmasan nevetséges az egész már. a demokrácia hazájában, ahol szólásszabadság van, ott ez megtörténhet, hogy sorba kell minden érintett rendszeren módosításokat végrehajtani, csak azért mert máshogy nevezik majd, ami meg azért mert néhány évtizednyi feszültség vetett egy kis szikrát? mégis mi köze a gitnek a rabszolgasághoz? ha ezt jelenti a szólásszabadság, és a demokrácia, akkor köszönöm, nem kérek ebből. fogyatkozzon inkább az egész világrend ahol ilyen ordenáré hülyeségre van energia.

az egész írásom apropója ez a cikk volt:
The Microsoft-owned computer code company Github is planning to replace the term “master” from its systems as the Black Lives Matter movement puts tech companies under pressure to drop perceived references to slavery.
Nat Friedman, Github’s chief executive, said it was working on changing the default name for a branch of computer code from “master” to “main”. (https://www.telegraph.co.uk/technology/2020/06/14/microsoft-owned-coding-site-github-replace-term-master-push/)