két hónap

                                                  

nem tudom, hogy feltűnt-e már valakinek, hogy kb 20 év alatt 2 hónap pluszban bekerült a naptárba. a dolog nyilván gazdasági érdekből alakult ilyenné, de a lényeg, hogy lelepleződött. az időjárást ugyanis nem lehet átalakítani csak úgy hipp-hopp. mivel 20 évvel ezelőtt még október/november körül kezdődtek a nagy fagyok és hidegek és a hóesés esetenként, most pedig ott tartunk, hogy január az első fagyos hónap, így biztosak lehetünk abban, hogy valaki menet közben két hónappal elcsúsztatta a naptárat. egészen pontosan két hónapnyi eltolás van benne. még egyszerűbben leírva azt jelenti hogy valaki ledolgoztatott velünk két hónapot ingyen. de az is lehet hogy átaludtuk. :)

számoljunk egy kicsit, mennyi is az annyi. tehát kb 60 napról van szó, ami 1440 óra, azaz 86400 perc. az érdekesség ebben az, hogy pontosan ennyi másodperc van egy napban. de nem ez az egyetlen gyanús véletlen a dologban, a többire is kitérek sorban. tehát 86400 percről van szó, ami nagyjából 20 év alatt került be a világ körforgásába. ez évente 4320 perc (3 nap) töbletet jelent, ha egyenletesen osztjuk szét. egy évben kb 365 nap van, így naponta kb 11 perc és 50 másodperc többletet kell "elszenvednünk".
én például örülnék is a dolognak, sőt, számomra az lenne az ideális, ha egy nap kb 30-35 órából állna, azaz 25-45% többletet szeretnék. de ez nem kívánságműsor. legalábbis számunkra nem az. vannak ugyanis mindig olyanok akiknek a hatalmában áll bármit megtenni.
de visszakanyarodva a történethez, képzeljük csak el, hogy milyen gazdasági megfontolás húzódhat a dolog mögött - mivel ugye a pénz mozgatja a világot. tehát ha 2 hónappal később köszönt be a hideg időszak, akkor a karácsonyra spórolt pénzt nem rezsire és fűtésre költi az ember, hanem a fogyasztói társadalom jól viselkedő biorobotjaként hasztalan rövid életű fogyasztási cikkekre költheti azt. micsoda véletlen egybeesés hogy éppen karácsonyt kell megvárni a nagy hidegekkel, majd amikor januárban amúgy is pangás jönne a piacon, akkor kell rábírni hogy költsenek az emberek. és mivel újabb ünnepeket nehezen venne be a gyomruk, ezért olyasmire kell költeniük, amit nehéz nélkülözni: fűtés. minusz 10 fokban legalábbis erősen ajánlott.
milyen gazdasági következménye van még a beszúrt 2 hónapnak. ez nettó két hónap, tehát olyan hónapot képzeljünk el, amiben nincs hétvége vagy ünnep. 20 év alatt nem is lenne annyira sok, de ha azt vesszük hogy a föld lakosságával felszorzott érték mekkora akkor döbbenetesen nagy szám jön ki: több mint 161ezer emberév - kapaszkodjanak - naponta. igen, az a 11 perces csúszás ekkora nagy is lehet. teljesen véletlen egybeesés de ez a szám pont a fele az átlagos km-ben mért föld-hold távolságnak.