70

                                                  

végülis szokott azért értelme lenni a szabályoknak. például vegyük mindjárt a sebességkorlátozást: lakott területen belül 50 km/óra. nem sok. de éppen azért mert nem sok, alkalmas arra hogy esetleg nagyon gyorsan meg lehessen állni. aki meg ezen felháborodik, annak majd egyszer remélhetőleg lesz idős vagy fiatal rokona, aki kimegy az útra és az ott száguldozó őrültek vagy meg tudnak állni időben, vagy nem. de összefoglalva, úgy tűnik van értelme.
aztán kiérve a lakott területről, a szabályok betartásával már mehetünk gyorsabban is. mondjuk vegyünk egyszerű esetet, tehát semmi autópálya vagy ilyesmi. ilyenkor 90 km/óra a megengedett sebesség. ennek is van értelme, hiszen már elviekben nem kell számítanunk kóricáló emberpalántákra, sem túl éles kanyarokra, szóval lehet akkor nyomni egy kicsit neki. ezeket azért sokan legalább nagyjából betartják.

de nem úgy mint a 70-es ember. nála biztos beakadt a tempomat és csak 70-el tud menni. csodálkozok is, településen belül tolja mint az őrült, a kanyarokat alig bírja bevenni, de prróbálja stabilan tartani a 70-et. néha egy-egy állat, kutya, macska eléugrik, de ő meg sem rezzen, csak nyomja tovább. amúgy az különbözteti meg a gyerekeket a kutyáktól például hogy kevesebb szőr van rajtuk, és ez nyilván egyfajta védelmet is biztosít számukra ezek ellen a 70es autóvezetők ellen, ezért ilyen biztosak magukban ezek a sofőrök, hogy ők nem okoznak balesetet. pedig ahogy egy kutya odaszalad, ugyanígy egy gyerek is lehetne. de még azt is kinézem, hogy ilyenkor is otthagyná a tetemet.
na mindegy is, épp mögötte autókázok, és magamban egyfelelől traffipaxot kívánok neki, másrészt örülök hogy nem kell együtt autóznunk huzamosabb ideig. biztos sürgős dolga van. minden reggel ezt csinálja. még az is lehet hogy egy időzáras széfben alszik, és nincs lehetősége időben elindulni. vagy még durvább, terroristák fegyverrel kényszerítik alvásra egészen addig amikor már csak ilyen őrült tempóban lehet odaérni ahova akart.
szóval elment, lehagyott, örülök. aztán kiérek a településről és kisvártatva utólérem, mert az idiótája továbbra is 70-el megy. gondolom fél a szarvasoktól. sok hírt hallani hogy a kiugró szarvast elütötte az autós, és az agancs felnyársalta a vezetőt. de hát ha attól nem fél, hogy elüt egy embert a településen, börtönbe kerül és köcsögnek használják, akkor nem értem mit fosik egy szarvastól. az csak egy állat, olyan mint a kutya meg a macska amit már láttam hogy ütött el. valami más lehet a háttérben. biztos a terroristák, eleinte kényszerítették alvásra, majd őrült tempót diktálva kényszerítik országúti ámokfutásra. de nem, valami hiányzik, ekkor is gyorsabbnak kéne lennie. beragadt a tempomat tán? ó nem, erről szó sincs, azért a kanyarokban gondosan 60-ra lassít. ja megvan!
ez az ember egyszerűen hülye. szerintem fél a sebességtől ezért nem képes főúton 70nél többel menni, de a kiesett időt be kell hozni, ezért megy a településen is 70el.
nem szeretem az ilyet. veszélyes. még csak az is lehet hogy nem félelemből csak nyugodt megfontolt tempóval akar menni ezért megy csak 70el nyílt terepen, de akkor mi az anyjáért csinálja ezt a településen. konkrétan a buszmegállóig eljutni kész életveszély. nem csak a sebesség miatt, mert abban biztos vagyok hogy adott körülmények között nem lenne képes megállni vészhelyzetben. nem véletlenül üti el az állatokat és veri szét a kökhárítóját, hanem mert észre sem veszi azokat időben. de azért is veszélyes mert az 50es szabály mellett arra sincs tekintettel hogy mekkora ívben kell kikerülni például az út szélén sétáló gyalogost. nem kell ahhoz gyereknek lenni, hogy egy rossz lépésnél kimenjen az ember bokája és behajoljon az úttest felé, és ilyenkor a 15-30 cm-es "ív" nem nyújt biztonsági zónát.
ja igen, a mondott helyen nincs járda. úgy lehet eljutni gyakorlatilag az összes helyre, hogy ilyenek mellett sétál az ember, vagy autóval.