időszámítás

                                                  

időszámítás... mennyire kiforratlan vacak az egész. gondolj csak bele. megpróbálunk több olyan dolgot összehozni benne, amit nem lehet, aztán emiatt korrigálgatunk, de csak szigorúan egész egységekben. szóval van a föld tengely körüli fogásának ideje. most attól tekintsünk is el, hogy ez sem állandó. aztán van a nap körüli keringési idő szintén kis szórással. de a legfontosabb, hogy semmi köze a tengely körüli forgáshoz. és van még a hold föld körüli forgásának ideje, aminek szintén nincs köze az előző kettőhöz. értem én hogy történelmi okok, meg régen nem volt annyira okosak az emberek mint ma, ezért igy alakult. de ma, amikor már tudjuk, hogy ez nem oké, akkor minek folytatjuk?

hogyan kellene? informatikában nagyszerűen működik az epoch. azaz bökünk egyet az időtengelyen, az lesz a nulla, előtte minusz, utána plusz. itt max a számábrázoláshoz használt memóriaterület méretével lehet gond. és mi legyen a mértékegység? hát van ugye a másodperc, amihez már találtak természetbeni dolgot. cézium atommal kapcsolatos, de van benne egy 9192631770-es szorzó. tök logikus... nem, rohadtul nem az. most akkor döntsük el hogy tizes számrendszer használunk, vagy sem. ha igen, akkor válasszunk valami tetszőleges természetbeli jelenséget, ami állandó, és ahhoz olyan szorzót, osztót ami 10 egész hatványa. és ezzel mérjük egy epochtól az időt. aztán ezt át lehet alakitani földi napokká kerekitésekkel, vagy hónapokká, vagy bármivé. akár marsi idővé is.
ha mondjuk maradna a cézium csak a szorzó lenne 10000000000, akkor az kb a mostani másodperchez képest lenne egy olyan időegységünk ami kb 8-9%-al hosszabb lenne. egy napba nem 86400 férne, hanem kb 79ezer. ha mindenképp a napon belül eltelt időt akarnánk kifejezni akkor jobb lenne a százalékos megfogalmazás. délben eltelt a nap 50%-a. 25%-nál kelünk fel, stb.
de választhatnánk más egységet is, csak ne ragaszkodjunk már a múlthoz ennyire görcsösen és feleslegesen. lehet hogy 500 éve nagyon fontos volt minden ember számára hogy mikor van telihold, de ma már ez nem áll fenn. viszont előttünk a mars, aminek két holdja is van.