sajtot, szabadságot tessék

                                                  

fizetni a reklámbevételekért? ezért aggódik az egész magyar média. hallatlan. persze van más is, mégpedig a kommentezéssel kapcsolatos dolog. és még az origó is. "csak úgy" alapon leírom. szóval egy konkrét példával élve, van budapesten egy forgalmas tér. persze van több is, de most egyről lesz szó. ez pedig az örs vezér tere. egészen pontosan az ide vezető fehér út. nem is olyan rég még arra felé dolgoztam, így saját bőrömön tapasztaltam, hogy hogyan bukkantak fel az út mentén a hirdetőtáblák. korábban mindkét oldalra jól lehetett látni, bár egyik oldalon erdő volt. ezt kivágták, ledózerolták. biztos lesz valami szép új pláza. de ez most nem is annyira érdekes, mint az hogy lehetett az út szélénél tovább látni. ma már annyi hirdetőtábla van, hogy képtelenség onnan kilátni. bizony. kerestem képeket, de sehogy sem akadt olyan régi kép, ahol jól látható lett volna a táblák hiánya. a mai állapotról bármikor készíthetek képet, épp ugyanolyan szögből is akár.
no, és úgy alakult, hogy adót vetnek ki erre a dologra. nem értem a média felháborodását: az rendjén van, hogy a dolgozó ember fizetését megadóztatják, majd amikor elkölti azt, akkor is adót fizet, illetve ha nem költi el, akkor is. az viszont nincs rendben, hogy akármilyen nagyságrendű reklámbevétel után egy cégnek adót kell fizetnie? ezt hívják kettős márcánek, ugye?
aztán van ez a másik aktuális alkotmánybírósági döntés, miszerint a tartalomszolgáltatónak felelősséget kell vállalnia a felhasználók kommentjeiért. jajj nahát, befellegzett az olyan cikkeknek amik vitaindítóak és sokat lehet rajtuk csámcsogni. nem. viszont ezt kordában kell tartani. hát ilyen ez a felelősség dolog. nos vegyük sorra mi mindenért nem vállal felelősséget egy internetes újság például: az olvasói által írt kommentek tartalmáért (erről szól az ítélet). a szándékos hiányos, vagy félrevezető közlésből származó időveszteségéért az olvasóknak (ha engem érintő témáról ír valaki, és nem teljesen kerek a történet, és nincsenek a források megjelölve - márpedig ritka hogy megjelölik - akkor utána kell kutakodnom. több időt veszítek ezzel mintha késve, vagy más hiteles forrásból tudtam volna meg a dolgot). nem vállalnak felelősséget még azért sem, hogy egy-egy cikken valaki úgy felháborodik, hogy egészségügyi problémái lesznek. azért sem, hogy a félrevezető, kattintáscsábító címek mögött érdektelen tartalmak szerepelnek, ezzel is időt veszít az olvasó. azért is meglehetősen ritkán vállalnak felelősséget, hogyha valakit rossz színben tüntetnek fel - például a valósággal ellentétes módon. legfeljebb ha valaki perel akkor egy egymondatos "bocs, tévedtünk" cikk jelenik meg amire már senki sem emlékszik. a hírérték meghatározásáért: elég csak egy televíziós hírműsort megnézni. 30 percnyi műsorból 22 halálról szól. és lássuk, miért vállalják a felelősséget: ... most nem jut eszembe, de valaki írja meg ezeket a dolgokat mert így nagyon egyirányba billen a mérleg
az origó. tehát vezetőváltás lesz. ezzel az fog történni hogy őőő... jobban fog érvényesülni a német tulajdonos akarata? áhá, szóval nem azért aggódunk, hogy nem magyar. hanem hogy a politikai erők a német tulajdonosra nyomást gyakorlva majd a magyarhonban megjelenő híreket befolyásolják. azzal ugye nincs semmi baj hogy az origó bevételei németország felé vándorolnak? jó, tegyük fel ezzel a német tulajdonossal semmi baj sincs azon kívül hogy csak a fidesz képes őt befolyásolni. akkkor mi a helyzet az újságírókkal? őket is kicserélik és agymossák majd? tehát ezek után az új vezért majd tollbamondja a cikkek szövegét? vagy őőő... hogy kell ezt elképzelni? megváltozik hirtelen mindenki hozzáállása, és csak fideszpártoló cikkeket fognak írni ugyanazok az emberek akik eddig nem ezt tették? komolyan? nos én is alkotó munkát végzek. ha most hirtelen kicserélnék a főnökömet, akkor sem tudnék másmilyen kódokat írni, mivel ez kreatív munka, ehhez önmagam belsejét kell adnom, az pedig nem cserélhető. persze hosszú évek alatt lehet lassan változtatni, de a legbelsőbb dolgok akkor sem változnak. visszakanyarodva az origóra, tehát attól tartunk, hogy mostmár mszp/jobbik/anyámtyúkja leleplező cikkek tömkelege lesz ott? amennyiben az ott dolgozó újságíróknak csak a leleplezés van a belsőjükben akkor elképzelhető, hiszen ekkor lényegtelen hogy kit, csak le legyen leplezve. amennyiben mélyen legbelül a fidesz leleplezésében hisznek, akkor az lesz. és ha lesz változás - márpedig az mindig volt/van/lesz - akkor az enélkül is lett volna. tessék tárt karokkal fogadni.

tehát összefoglalva a gyengébbek kedvéért:
a vállalkozásokat érintő adók segítik a bérből és fizetésből élők életét
a sajtószabadság nem azt jelenti hogy mindenki mindenféle felelősség nélkül azt írhat, vagy publikálhat amit akar.
változás mindig is lesz, de világvégét kiálltani emiatt nagyfokú felelőtlenség, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a háttérben súlyosabb problémák vannak